Notícies


Sant Julià de Lòria acull la reunió de cònsols que se celebra de manera telemàtica

  • Sant Julià de Lòria acull la reunió de cònsols que se celebra de manera telemàtica
  • Sant Julià de Lòria acull la reunió de cònsols que se celebra de manera telemàtica
  • Sant Julià de Lòria acull la reunió de cònsols que se celebra de manera telemàtica

Durant la reunió de cònsols, els mandataris de les 7 parròquies han abordat 14 punts. Entre els principals, la regularització de la transferència del govern als comuns corresponent a l’exercici 2017 que ha comptat amb la compareixença del ministre de Finances, Èric Jover. Tot i l’argumentació de l’Executiu, els comuns segueixen argumentant que el Govern té un deute pendent amb ells corresponent a les transferències del 2017 i reclamen al voltant de 7 milions d'euros globals.  Tal com ha explicat el cònsol major de Sant Julià de Lòria, que ha presidit la reunió de cònsols, els comuns de forma unànime mostren el seu desacord i "hem acordat reprendre el dossier, cada comú s'ho mirarà amb els seus interventors i assessors jurídics amb l'objectiu d'acabar amb punt de vista comú". Per la seva banda, la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, s'ha mostrat molt sorpresa amb les intervencions del ministre “ja que els cònsols del 2017 ja van reclamar aquesta quantitat”.


Un dels altres aspectes que s’han tractat en la reunió d’avui ha estat l'aprofitament dels boscos. Així, aquest dimarts s'ha presentat als cònsols un estudi tècnic, ambiental i econòmic del potencial energètic de l'aprofitament de la biomassa comunal, que va ser un encàrrec que el Consell General va fer als comuns, dins el marc de la Litecc.
En una primera fase, hi hauria 2.000 hectàrees de bosc a tractar. A més, una planta de biomassa perquè funcionés de forma òptima necessitaria 4.000 tones a tractar.

En un altre punt, el secretari general de la comissió nacional d'Andorra per la Unesco, Jean-Michel Armengol, ha exposat als cònsols la possibilitat que les parròquies que vulguin, puguin engegar una candidatura per formar part de la xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco. En aquest sentit, Josep Majoral ha especificat que hi ha diverses opcions i àmbits per entrar dins aquesta xarxa i ha anunciat que Sant Julià de Lòria ja ha començat la candidatura per ser ciutat creativa en el món de la cultura que permetria "entrar a una xarxa de ciutats d'arreu del món" i que ajudaria "agafar lligams i crear sinergies de treball". De fet, per a Josep Majoral no estan important el reconeixement de la Unesco, sinó com el fet de donar "un reconeixement immediat als artistes de la parròquia". Quant a la resta de comuns, els respectius cònsols han demanat la informació i poder valorar i veure quina parròquia pot tenir la capacitat d'entrar a confeccionar una candidatura d'aquest estil.

Per altra banda, els comuns deixaran de tenir representació dins la cambra dels poders regionals del Consell d'Europa, però passaran a tenir dos vots a la cambra de poders locals. Fins ara, els comuns disposaven d'un representant titular i d'un suplent a les dues cambres, però en la cambra dels poders regionals, el Consell d'Europa no reconeixia als comuns com a membres de ple dret i no tenien dret a vot. Així des de la secretaria general dels dos poders, es va oferir aquest canvi, que ha estat validat aquest dimarts per tots els cònsols. En aquest sentit, la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, continuarà com a membre titular a la cambra de poders locals i l'acompanyarà el cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, que fins ara era el representant a la cambra de poders regionals. A més, els dos representants suplents seran la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, i el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral.