Notícies


Eslovènia celebra els 30 anys de la independència amb un concert i una exposició a l’església parroquial

  • Eslovènia celebra els 30 anys de la independència amb un concert i una exposició a l’església parroquial
  • Eslovènia celebra els 30 anys de la independència amb un concert i una exposició a l’església parroquial
  • Eslovènia celebra els 30 anys de la independència amb un concert i una exposició a l’església parroquial

L’església parroquial ha estat aquest dijous l’escenari triat per l’ambaixador d’Eslovènia a Andorra i Espanya, Robert Krmelj per celebrar el 30è aniversari de la independència d’aquest país banyat pel mar adriàtic, nascut tot just el mateix any que va començar la Guerra dels Balcans i esdevenint el primer estat sobirà de les repúbliques que conformaven l’antiga Iugoslàvia.

L’efemèride, que coincideix amb la presidència d’Eslovènia del Consell de la Unió Europea, ha tingut en un concert de la violinista Klara Gomboc l’acte central, tot i que també hi havia a l’entrada una exposició del fotògraf, Matjaz Kramar amb instantànies de diversos indrets del país. Desprès que la jove violinista hagi interpretat els himnes d’Eslovènia, Andorra i la Unió Europea ha arribat el torn dels parlaments per part del cònsol major, Josep Majoral, del propi ambaixador, i de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach.

El cònsol ha destacat la idoneïtat del lloc triat perquè és la principal i potser la única petjada eslovena a Andorra, ja que la profunda transformació que va viure el temple el 2019 la va dirigir el sacerdot i mosaista eslovè Marko Ivan Rupnik. “Els quasi 1.500 quilòmetres que separen les capitals d’Andorra i Eslovènia queden esvaïts a Sant Julià de Lòria, i més concretament en aquesta església”, ha manifestat Majoral que també ha estès la mà per oferir la parròquia com a lloc d’acollida.

De la seva banda Krmelj i Ubach han destacat la bona entesa entre Andorra i Eslovènia que van establir relacions diplomàtiques el 1995. L’ambaixador ha explicat que la celebració d’aquest acte cultural aquí és una bona mostra perquè “considerem que aquesta església ens uneix als dos països en el sentit artístic i espiritual”.

Rupnik està considerat com el Miquel Àngel del segle XXI i el fet que una localitat de poc menys de 10.000 habitants com Sant Julià de Lòria tingui una obra seva, situa la parròquia a l’alçada d’altres treballs de l’artista com ara la capella Redemptoris Màter del Palau Apostòlic de la Ciudad del Vaticà, els santuaris de Fátima i Lourdes, la catedral de l’Almudena a Madrid o la capella del bisbat de Tenerife.